穿完環起左粒肉芽係咪發炎呢?發炎同起肉芽(增生性疤痕)嘅成因係完全唔同嘅!

如果你傷口紅腫,流血流膿,甚至耳環好似陷入耳仔內,呢個係發炎!發炎係因外來細菌感染,踫撞後傷口內壁受感染。發炎既原因有好多,如食物過敏,耳環物料過敏,染髮劑,定形水或受到擠壓……都有機會導致發炎,但一般只要更換耳針,使用消炎藥水,小吃剌激食物,酒精,通常一星期會有改善。呢個情況用茶樹油(需要適當稀釋,不要直接使用),用鹽水都有幫助的!

而起肉芽(增生性疤痕)成因並非發炎,通常平常不會感覺疼痛,只是照鏡時見到肉芽,按壓時才會感到痛感,並會有小量血水。由於肉芽成因並非組織發炎,因為真皮層嘅纖維母細胞過份活躍!所以用茶樹油,或鹽水係無幫助的。我地要使用壓力去控制增生性疤痕。

無論用任何方式穿環、都係製造傷口出黎,即是說無論喺邊到穿,用咩方法穿都好,都有發炎嘅風險!😊穿環師嘅最大責任,係用最低嘅入侵性,做到客人想要嘅效果,同時教客人適當嘅方法處理傷口!但想傷口受感染嘅風險減到最低,客人敬請自律,乖乖聽話🤗