究竟槍穿同針穿有咩分別?

呢個問題相信係最多人想知道,今日就同大家認識一下!雖然槍穿較為大眾認識,價錢較相宜嘅選擇,但係係咩原因,我哋會比較建議使用針穿呢?首先睇下有咩分別:

           針穿        槍穿
使用麻醉藥 不會使用麻醉藥
前後對位,位置較準 只對前位,有機會有輕微誤差
可選擇不同款式耳環,並選擇合適長度 指定款式、單一長度耳環
痛感為微針拮 痛感為橡筋彈
由於所有穿環針為美國進口並即棄,價錢較高 價錢較相宜

槍穿有咩問題?點解針穿會比較好?

  • 衛生
    耳槍是會多次重複使用的,亦很難做到徹底消毒,所有有很大機會做成交叉感染,傳染細菌。 而穿環針是經過消毒並獨立包裝,並會於使用後立即丟棄,減低受細菌感染的風險。
  • 破壞皮膚組織
    槍穿會對我們皮膚及軟組織做成傷害,使用耳槍是鈍針強行穿過耳仔,因此會破壞周圍皮膚組織。 針穿是一個更有效率嘅方法,我會同一時間取走需要皮膚部分並同時把環飾放入身體。因為非常快速,痛感亦較低。
  • 耳環款式
    槍穿只可使用指定的耳環,其實每人的身體也不一樣,所以用指定的耳環未必能夠提供足夠空間予傷口癒合。 相反地,針穿我們可以選擇不同款式,長度的環飾,更適切不同皮膚的需要,使皮膚有更好的痊癒環境。

槍穿並不適合於穿耳珠,耳骨以外的其他位置。記得呀!其他任何位置都唔可以用槍穿㗎!針穿,先係穿環嘅正確方法。
穿環師是經過專業訓練,如感染控制,傷口處理,穿環位置等… 對你的身體負責就要選擇正確嘅穿環方法! 穿環前不妨了解多啲,認識多啲!