紋身後點解要戒口?

紋身傷口康復快慢,可以由好多唔同原因影響。需視乎本身營養狀態、年齡、傷口大小、位置、皮膚損害程度等等因素。想要紋身傷口康復得更理想,除咗適當地護理,正確搽紋身藥膏之外,另一樣可以幫到手嘅就係戒口喇。紋身所造成嘅傷口雖然比較淺層,對皮膚損害不高,但係始終都係傷口,如果可以配合埋戒口,可以減低發炎或者過敏症狀,令康復時間縮短。相對令康復過程中,對紋身顏色效果嘅影響,盡量減至最低。

成日聽人講,要戒口唔可以食啲”發”嘅嘢,到底咩係『發物』呢?

傷口康復期間應減少進食,傳統指容易”發”嘅食物,稱為『發物』。『發物』即係指容易引起過敏或加重病情嘅食物。通常係指一啲具有刺激性或蛋白質和脂肪含量較高的食物。具有刺激性如辣椒等調味品,或酒精飲品。後者則以易引起過敏的蛋、奶、紅肉和海鮮為代表。如本身係皮膚過敏人士,更加應該減少進食『發物』,如蝦、蟹、牛、蛋、鵝、酒等,以免引起傷口過敏。
即使本身係無皮膚過敏,亦建議傷口康復期間後減少進食『發物』。因為,通常皮膚受創傷後,身體相對會較虛弱,而身體虛弱會對『發物』的反應較為明顯,可能容易對依類食物出現過敏反應。當然,發物嘅定義,係相對而唔係絕對,視乎每個人嘅體質而異。

過敏發生嘅症狀?

過敏發生時,皮膚會發紅、起疹,還會有蛻皮、極度痕癢等等症狀。過敏可能會引起紋身傷口位置水腫,導致傷口延期癒合;如果因為皮膚癢,忍唔到手去坳紋身位置嘅皮膚,除咗會影響紋身顏色之外,仲有可能導致局部細菌感染。中醫角度指,『發物』容易傷脾胃,影響傷口恢復及令免疫反應加強,有機會引致傷口紅腫。

戒口唔可以食啲咩?

  • 煎炸、辛辣,刺激性食物
    避免進食煎炸、容易上火(即係熱氣嘢)、辛辣、刺激性等容易誘發炎症嘅食物。辛辣食物能通過刺激神經而產生嘅灼熱同疼痛感嘅食物,例如含有辣椒素和胡椒鹼嘅食物。 食用辛辣或過燙嘅食物,會出現燥熱、出汗等反應。由於汗液中無可避免地會存在一定數量嘅细菌,若傷口附近嘅汗腺大量分泌汗液,唔單止不利於傷口癒合,仲會容易導致局部细菌繁殖,增加感染嘅風險。
  • 甲殼類海鮮
    避免進食蚌、蝦、蟹、鮑魚等甲殼類海鮮,因為當中通常含有較多嘅組胺酸,若放置時間過長,細菌與酵素會將蛋白質分解,而且進一步將組胺酸反應成組織胺,當人體攝入過多嘅組織胺,就容易引發急性嘅過敏反應。同時,以中醫角度,海腥類食物,大多性寒而腥,對傷口的癒合造成一定程度嘅影響。
  • 不論係紋身前,紋身過程當中或紋身後,都唔適宜飲酒。任何酒類都會對傷口癒合造成一定嘅影響。因為酒精會擴張毛細血管,令傷口位置變得腫脹,而且仲有活血功能,紋身過程中同紋身後飲酒,有機會加重傷口位置出血情況,不利於傷口周圍毛細血管收縮止血,造成感染嘅機率增加,延緩傷口愈合速度。
  • 容易燥熱上火或熱帶水果
    桃、荔枝等水果容易上火,而芒果、菠蘿等熱帶水果,容易導致過敏。主要避免燥熱水果就可以,其他水果可以照常進食。水果當中嘅糖份,可以給予充足的能量令傷口癒合,同時提供多種維他命。
  • 咖啡因
    不要過度飲用含有較多咖啡因嘅飲品,一兩杯咖啡都還可以,飲太多咖啡、朱古力或能量飲品,過多咖啡因會容易影響血液循環,刺激性也較強,可能引起傷口充血、發癢,造成癒合不良。
  • 菇菌類食物
    避免食用菇菌類食物,如蘑菇、香菇等。菇菌多為高蛋白食物,食得多容易上肝火。平時有頭痛、眩暈等症狀的人,要儘量少吃。
  • 花生、堅果
    花生、堅果等食品,同樣係致敏源食物,容易導致皮膚過敏。
  • 進補中藥
    當歸、红花、川芎等中藥有加速血液循環嘅作用,食用后可能造成已經止血嘅創口再次出現渗血,或引發局部血腫,延長傷口康復過程。

有咩食物可以幫助傷口快啲康復?

  • 魚油OMEGA-3 : 鱼油中含有豐富嘅脂肪酸,具有消炎作用,對傷口非常有幫助。所以,唔係咩海鮮都唔食得,魚係可以食㗎!
  • 富含維他命A食物:維他命A能夠加速傷口癒合,如動物肝臟、雞蛋、紅蘿蔔、番茄、牛奶等。
  • 含鋅的食物:鋅是新陳代謝所需多種酶嘅啟動因數,參與人體脂肪、蛋白質及核糖核酸嘅合成與代謝,有利於表皮細胞嘅分裂生長,加快傷口新生肉芽組織形成,同時還可以預防感染。含鋅的食物主要有:牛肉、豬肝、豬腎等,核桃、花生等堅果
  • 蛋白質:提供傷口癒合所需原料,能促進傷口癒合,減少感染機會。有傷口嘅人可多進食含優質蛋白質的食物,魚油中含有豐富的脂肪酸,具有抗炎作用,對傷口癒合有一定益處。
  • 脂肪:適量脂肪對傷口癒合有益,當然講緊嘅係好嘅油脂,好嘅油含有豐富脂肪酸,有抗發炎作用,可以選擇魚油、橄欖油。
  • 糖份:糖份供應身體力量,供給充足嘅能量係傷口癒合不可缺少嘅一環。喺傷口癒合期間,可以多食含糖豐富嘅水果,既可以增加糖份,又能夠攝取足夠嘅維他命。

到底牛肉、雞蛋同埋花生食唔食得?

喂,咁矛盾嘅,又話牛肉同蛋係『發物』,又話花生會容易過敏,但係又話佢地可以幫到傷口癒合,到底邊樣先啱呀?
喺西醫角度,有傷口係唔需要戒口嘅,過度戒口,會影響營養攝入,會對傷口嘅順利恢復造成障礙。雞蛋中富有蛋白質同維他命A,可以幫助傷口癒合。而牛肉亦同樣可以幫身體補充蛋白質同埋鋅,對於傷口修復有幫助。咁點解我都會建議,喺紋身康復階段要戒牛肉、雞蛋同花生呢?依類食物都係『發物』,有機會因為蛋白質同脂肪含量較高,而引起傷口過敏。正如頭先講過,『發物』嘅定義,係相對而唔係絕對,視乎每個人嘅體質而異。對於唔同身體狀況,對『發物』嘅反應都唔一樣。就算我地一向無皮膚過敏,喺身體有傷口,變得較虛弱嘅時侯,會對『發物』的反應明啲。紋身康復過程唔長,通常只需要七至十日左右,而其實喺依段時間入面,蛋白質或者鋅可以經由其他食物攝取,唔會因為戒咗『發物』,而令到營養唔均衡,同時可以避免唔知『發物』會唔會影響到傷口康復,唔知自己有無過敏啦。

戒口要戒幾耐?如果唔覺意食左點算?

戒口時間視乎紋身傷口康復進度,一般建議過咗結痂階段,即係”甩完焦”之後,就可以恢復正常飲食。紋身康復時間因人因而異,通常需要七至十日左右。當然,護理做得夠好,肯戒口配合,康復時間自然縮短,咁就可以快啲去食大餐啦。如果無戒到口,唔為意食咗些少,當然唔至於成個紋身即刻唔靚,但係,會明顯感覺到傷口上嘅紅腫,漲痛感,有機會刺激傷口,引起炎症。同時會令到傷口康復時間延長。如果出現強烈紅腫,漲痛感,唯有忍手,唔可以去坳,以免影響顏色之餘,造成細菌感染。

適量蛋白質及脂肪就夠,進食能促進傷口癒合食物為主

雖然話蛋白質可以促進傷口癒合,但係同時需要注意,食太多豐富蛋白質食物,過份催谷修復反而容易令傷口長出肉芽。傷口位置皮膚纖維細胞處於活躍狀態,身體中有大量蛋白質聚集去修復已受傷嘅組織同傷口,過份嘅組織增生就會導致肉芽生長,尤其是年輕人新陳代謝快,如果再催谷便容易長肉芽。含有高蛋白質,當皮膚纖維細胞過度活躍,大量製造膠原,便會使疤痕不斷生長,疤痕更會凸出、敏感、疼痛、痕癢及出現繃緊嘅感覺。
想要紋身靚靚,就記得適當戒口,以減少身體負荷最重要,能促進傷口癒合食物為主喇!